• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905557156550
  • https://www.instagram.com/ahmetyuksekol

Deneyim Smmm

(0232) 2613444 - 4465358

Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Google vergisi ile birlikte kimin gücü kime derken kurunun yanında yaş yandı bile…

Google vergisi ile birlikte kimin gücü kime derken kurunun yanında yaş yandı bile…

Google ile başlayalım… Google Türkiye de merkez açmıyor çünkü vergi mükellefi olmak istemiyor. Mahkeme karar veriyor, itiraz dahi etmiyorlar, muhatap olmuyorlar bile…

19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere  veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere 1/1/2019 tarihinden itibaren yapılan ödemeler gelir/kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınmıştır.[1]

Google vergilendiremediğimiz için Google reklamı verenlere veya internet ortamında reklam hizmetine aracılık edenlere %15 stopaj 1/1/2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Halbuki geçtiğimiz yıllarda otel rezervasyon sitesi booking.com Türkiye de vergi vermediği için faaliyetleri durduruldu. Bu şirketlerin vergi vermeden ülkemiz üzerinden kazanç elde etmeleri maalesef kabul edilir değildir. Kendi ülkelerinde verdikleri vergi bizi ilgilendirmez. Bizim ülkemizden elde ettikleri kazancın vergilerini ödemeler gerekirken yeni uygulama ile Google tarafından verilmeyen vergiyi Türkiye de ki internet reklamı veren vergi mükellefleri stopaj yoluyla ödeyeceklerdir.  

Instagram, Facebook, Twitter, Youtube ile birlikte sosyal medya fenomenleri ve YouTuberların yapmış olduğu ürün tanıtımı ve reklamlardan vergi alınamıyordu. Dev yabancı şirketlerin, internette yayınladıkları reklamlara ilişkin olarak Türkiye’deki müşterilerinden elde ettikleri gelirin nasıl vergileneceği konusu tartışılırken, 476 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile mükellef olup olmadığına bakılmaksızın internet ortamında reklam hizmeti veren veya aracılık eden tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile dar mükellef kurumlara gerçekleştirilecek ödemelerden yüzde 15 gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılacak. Karar ile ayrıca tam mükellef kurumlara (anonim ve limited şirketler kanuni veya iş merkezleri Türkiye'de bulunanlar) ödemelerden yapılacak kurumlar vergisi stopajı oranı ise yüzde 0 olarak belirlendi.

Bu durumda reklam hizmetini veren Anonim Şirket tam mükellef kurum olduğu için stopaj oranı %0 olarak belirlendiği için stopaj yapılmayacaktır. Fakat reklam hizmetini veren tam mükellef gerçek kişi olur ise %15 stopaj olacak. Burada sosyal medya fenomeni gerçek kişilerin kayıt dışılığının önüne geçerek tevkifat yoluyla vergilendirilmesi düşünülürken, internet reklamcılığının gerçek kişi olarak yapan tacir, esnaf diyebileceğimiz gerçek kişiler, tam mükellef kurumlar gibi vergisel açıdan muhasebe kayıtları, yasal defterler, beyanname ve sorumluluk açısından bir fark yokken stopaj vergilemede böyle bir farklılığın doğması eşitlik ilkesine sığmamakta, kurunun yanın da yaşında yandığı bariz görülmektedir. İnternet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden gerçek kişilerin şirketleşmesi vergiden kaçınmadan daha çok adaleti sağlayacaktır.

Siz eğer şirket olarak herhangi bir aracı olmadan direk Facebook’a reklam verirseniz Facebook dar mükellef olduğu için %15 stopaj ödemeniz gerekir. Eğer bu işlemleri yapan bir Limited şirketine ödeme yaparsanız herhangi bir stopaj ödemeden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bu işlemleri yapan bir gerçek kişi aracıya ödeme yaparsanız %15 stopaj ödemeniz gerekir. Eğer gerçek kişi mükellefiyeti olsun veya olmasın bir Instagram fenomenine markanızı tanıtmanız için ödeme yaparsanız %15 stopaj ödemeniz gerekir. Gerçek kişi mükellefse zaten ticari kazanç kapsamında faturalı işlem olacaktır. Mükellef değil ise reklam veren tarafından gider pusulası düzenlenerek ilgili stopaj muhtasar beyanname ile beyan edilecektir.

Ayrıca, Facebook’da yayınlanan reklamların karşılığı Türkiye’deki şirketler tarafından ödenirken, ödemeyi yapan şirket sorumlu sıfatıyla Katma Değer Vergisi hesaplayıp beyan edecek ve ödeyecektir. Maliye Bakanlığının ilgili özelgeleri bu yöndedir.[2]

Ahmet YÜKSEKOL, SMMM

Kaynak:

[1] 19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

[2] 23.02.2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK30-701 İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Özelgesi

(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

  
1190 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın